KAKO PREVAZIĆI KLIMAKS

Razmjenimo mišljenja...

Menopauza

snezana0902 | 26 Decembar, 2010 00:18

Menopauza

Menopauza, cesto nazvana i klimaks, je period koji traje od 15 do 20 godina (od oko 45 godine do 60) u kome zensko telo prolazi kroz tranziciju od sposobnosti za reprodukciju do nesposobnosti za istu. Klimaks je posebno oznacen opadanjem funkcija jajnika. Medjutim klimaktericne promene se dogadjaju u mnogim drugim telesnim tkivima i sistemima. Menopauza odnosi se na jedan specifican dogadjaj u ovom procesu - prekid menstruacije. Ovo se u proseku dogadja za vreme dvogodisnjeg perioda koji pocinje oko 47 godine.
Bioloski, iako zena stari, hipofiza nastavlja normalnu proizvodnju FSH i LH. Medjutim, jajnici stare i postaju manje sposobni da odgovore na hormone hipofize. Tako je glavna bioloska promena za vreme klimaksa starenje jajnika sa propratnim opadanjem proizvodnje njihovih glavnih podukata: jaja i seksualnih hormona estrogena i progesterona. Jajnici dakle postaju manje sposobni da odgovore na FSH i da stvore jaje i osobode ga. Hormonalne promene u menopauzi ukljucuju opadanje nivoa estrogena i progesterona i hormonsku neuravnotezenost. 
Fizicki simptomi menopauze ukljucuju "nalete vrucine", glavobolje, vrtoglavice, drhtavicu, i bolove u zglobovima. Dugorocni efekat opadanja nivoa estrogena je osteoporoza (porozne i krte kosti).
Nalet vrucine je verovatno najpoznatiji simptom. Opisan je kao iznenadni talas vrucine iz stomaka na gore. Zena moze pocrveneti i preznojiti se, kada nalet prodje moze se osecati jeza i drhtavica. Naleti mogu trajati od nekoliko sekundi do pola sata i mogu se dogadjati nekoliko ili mnogo puta dnevno. Takodje se mogu dogadjati i nocu izazivajuci nesanicu. 
U istrazivanju sprovedenom sa 638 zena od 45 do 50 godine, sprovedenom u Londonu sezdesetih, 30 do 50 procenata zena prijavile su da su imale vrtoglavicu, nesanicu, depresiju, drhtavicu, glavobolju. Oko 50 procenata je imalo nalete vrucine, a polovina tih zena rekle su da su bili veoma neugodni (McKinlay i Jeffreys, 1974). 
Neugodnosti menopauze lece se estrogenskom terapijom obavezno pod nadzorom lekara.

Komentari

menopauza

sejla | 23/07/2013, 11:44

dobar dan , moja majka je sad nastupila u menopauzu, zadnju menstruaciju nije dobila, kaze da ima ucestale glavobolje, mucnine , te da se dobija temperaturu nakon cega se puno znoji , osjecaa malaksalost, molila bih vas da mi napisete sta je dobro ili korisno da uradi po pitanju toga , puno hvala

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb